Întoarcerea la școală poate fi o perioadă plină de emoții mixte pentru copii. După vacanța de vară, adaptarea la un nou an școlar sau la o nouă etapă poate fi copleșitoare. Aici intervenim noi, profesorii și părinții, care avem responsabilitatea de a-i ajuta pe copii să gestioneze aceste emoții și să le facem tranziția în clasa pregătitoare sau înapoi la școală, în cazul elevilor mai mari, mai ușoară. În acest articol, vom explora cinci pași importanți, din perspectiva psihologului ERI Sibiu, Monica Șurubaru, care îi vor ajuta pe copii să facă față emoțiilor puternice ce pot apărea odată cu revenirea la școală.
Comunicarea deschisă și sinceră
Una dintre cele mai importante metode de gestionare a emoțiilor este comunicarea deschisă și sinceră cu copiii. Încurajați-i să vă împărtășească gândurile și emoțiile lor cu privire la școală. Ascultați-i cu atenție și fără judecată. Întrebați-i cum se simt și ce îi îngrijorează cel mai mult. Comunicarea eficientă îi va face să se simtă înțeleși și susținuți.
Stabilirea unui program
Stabilitatea și rutina sunt esențiale pentru a reduce emoțiile provocate de întoarcerea la școală. Ajutați copiii să-și stabilească un program zilnic care să includă timp pentru învățare, joacă, odihnă și activități recreative. Când știu la ce să se aștepte, copiii se simt mai în siguranță și mai pregătiți să facă față provocărilor școlare.
Pregătirea anticipată
Anunțarea anticipată a evenimentelor legate de școală poate reduce emoțiile. O practică sănătoasă în acest sens o reprezintă discuțiile deschise cu copiii cu privire la evenimentele deja stabilite sau altele care pot să apară la școală și cum pot să facă față acestor situații. Pregătirea anticipată îi ajută să se simtă mai pregătiți pentru noi experiențe.
Încurajarea gestionării emoțiilor
Trebuie să fim mereu conștienți de faptul că emoțiile trebuite simțite, nu reprimate! Așadar, este important să îi învățăm pe copii cum să-și recunoască și să-și exprime emoțiile. Acest lucru poate fi făcut prin jocuri de rol, povestiri sau discuții despre sentimente. Învățarea unor modalități sănătoase de a gestiona emoțiile, cum ar fi respirația conștientă sau meditația pentru copii, îi va ajuta să facă față unor situații stresante.
Implicarea în activități extracurriculare
Participarea copiilor la activități extracurriculare poate fi benefică pentru dezvoltarea lor socială și emoțională. Aceste activități îi pot ajuta să-și facă noi prieteni, să-și dezvolte pasiunile și să-și câștige încrederea în sine. Implicarea în activități suplimentare poate reduce emoțiile legate de școală, deoarece le oferă elevilor oportunitatea de a se simți bine și de a-și construi un cerc de prieteni de sprijin.